Ξεκινώντας τον Προγραμματισμό

...με την Python. Οδηγός βήμα-βήμα

Posted by  ΝΚ Πέμπτη, 07/9/2023

Λίγα λόγια για την   Python;

Η Python είναι μια υψηλού επιπέδου γλώσσα προγραμματισμού, συνεχώς ανερχόμενη τα τελευταία χρόνια, που ξεχωρίζει για την απλότητα και την ευκολία μάθησής της. Έχει ευανάγνωστη σύνταξη και είναι ιδανική για αρχάριους. Βέβαια, η πρώτη ερώτηση που κάνει κάποιος στον εαυτό του, πριν να ξεκινήσει τον προγραμματισμό, είναι: "Ποια είναι η πιο κατάλληλη γλώσα για να ξεκινήσω";

Ας δούμε κάποια βασικά θέματα που έχουν μεγάλη σημασία για το ταξίδι της εκμάθησής μας, όπως είναι η ευκολία εγκατάστασης, ο μικρός χρόνος εξοικίωσης και πολλά άλλα που θα δούμε παρακάτω.

Βήμα 1: Πώς να εγκαταστήσουμε την Python στα Windows

Ας δούμε λοιπόν, τι χρειαζόμαστε για να εγκαταστήσουμε την Python στα Windows (η Python εγκαθίσταται με ευκολία στο Linux αλλά και στο MacOS, αλλά αυτό δεν θα το δούμε τώρα). Είναι κάτι εύκολο και γρήγορο, όπως εγκαθιστούμε οποιοδήποτε πρόγραμμα. Κάντε κλικ εδώ για να πλοηγηθείτε στον επίσημο ιστότοπο της  Python και κατεβάστε τη νεότερη σταθερή έκδοση (προτείνεται, στο κίτρινο κουμπί). Περισσότερα μπορούμε να βρούμε στο άρθρο μας με τίτλο «Εγκατάσταση της νεότερης έκδοσης της Python σε Windows» Εγκατάσταση της νεότερης έκδοσης της Python σε Windows Εύκολος Οδηγός, Βήμα-Βήμα για Αρχάριους »

Βήμα 2: Εκκίνηση του IDLE

Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης μπορούμε να εκκινήσουμε το εγγενές περιβάλλον ανάπτυξης της Python, που ονομάζεται IDLE. Το IDLE είναι απλό και φιλικό και μας επιτρέπει  να γράφουμε κώδικα Python γραμμή-γραμμή. Μπορούμε να μάθουμε πολλά, χρησιμοποιώντας μόνο τον IDLE. Επίσης, κάνοντας και χρήση του μενού του, μπορούμε αμέσως να γράψουμε και να εκτελέσουμε μικρά προγραμματάκια, ή, όπως λέγονται πολλές φορές, Python scripts.   

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον IDLE για να δοκιμάζουμε τον κώδικά μας (γράφοντας μόνο γραμμή-γραμμή) ή για να δημιουργούμε και να τρέχουμε μικρά προγραμματάκια ή Python scripts.

python μαθηματα

Βήμα 3: Εκμάθηση Βασικών Εννοιών της Python  

Μόλις εξοικιωθούμε με τον IDLE, μπορούμε να αρχίσουμε να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας, αμέσως . Μαθαίνουμε για τις μεταβλητές, για τους τύπους δεδομένων, τις λίστες και τις δομές ελέγχου. Ας μην ανησυχούμε αν αυτά μας ακούγονται περίπλοκα αρχικά. Ο οδηγός μας θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα.

Βήμα 4: Εκμάθηση με Πρακτικά Παραδείγματα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να μάθαίνουμε να προγραμματίζουμε είναι μέσα από πρακτικά παραδείγματα. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να γράφουμε κώδικα και να βλέπουμε τα αποτελέσματά του. Μαζί, θα δούμε πολλά παραδείγματα κώδικα για να εξασκηθούμε.

  Κάντε εγγραφή για το πρώτο μάθημα γνωριμίας (δωρεάν)!

Βήμα 5: Επέκταση των Δεξιοτήτων μας

Αν αφιερώσουμε χρόνο, δεν θα μας πάρει πολύ να δαμάσουμε τις βασικές αυτές έννοιες κι έτσι πλέον είμαστε έτοιμοι να "βουτήξουμε" βαθύτερα . Μαθαίνουμε για τα αντικείμενα, τις συναρτήσεις, και τις βιβλιοθήκες που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε προγράμματα ακόμα πιο προηγμένα.

Βήμα 6: Συνεχής Μάθηση και Εξάσκηση

Ο προγραμματισμός είναι μια διαδικασία συνεχούς μάθησης και εξάσκησης. Είναι καλό να υμμετέχουμε σε online κοινότητες, να διαβάζουμε βιβλία, κυρίως w-books και να εργαζόμαστε σε διάφορα προγράμματα για να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας.

Βήμα 7: Ένα Κοινό Σημείο Εκκίνησης

Αν αναρωτιέστε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τις γνώσεις μας στην πραγματική ζωή, ας σκεφτούμε ένα προσωπικό έργο. Αυτό μπορεί να είναι ένας δικός μας κατάλογος με τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες, ή ταινίες, ένα μικρό και απλό παιχνίδι, ή ακόμα και μια εφαρμογή για την αυτοματοποίηση καθημερινών καθηκόντων.

Βήμα 8: Ανάγκη καθοδήγησης και συνεχούς υποστήριξης

python ελληνικα

Στην πορεία της μάθησής μας, είναι σημαντικό να έχουμε πρόσβαση σε υποστήριξη και καθοδήγηση. Αν μας εμπιστευτείτε, δεν θα είστε μόνοι σ’ αυτή την πορεία της μάθησής σας. Θα σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες και να εξελίξετε τις δεξιότητές σας. Τα μαθήματά μας βιντεοσκοπούνται και μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά και ασύγχρονα, όποτε σας εξυπηρετεί. Επίσης, μπορούμε να σας επιλύουμε απορίες μέσω e-mail.

Βήμα 9: Ας Μπούμε στην Κοινότητα

Η Python έχει μια πολύ δραστήρια και φιλική κοινότητα προγραμματιστών, στην Ελλάδα και φυσικά ακόμα περισσότερο, στο εξωτερικό. Μπορούμε να συμμετέχουμε σε συναντήσεις, online φόρουμ, και open source έργα για να γνωρίσουμε άλλους προγραμματιστές και να μοιραστούμε τις γνώσεις μας, αλλά και να δικτυωθούμε για μελλοντικές πιθανές συνεργασίες ή επαγγελματική αποκατάσταση.

Βήμα 10: Ξεκινάμε τα Πρώτα μας Έργα

Αφού έχουμε ολοκληρώσει αυτά τα βήματα, θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τα δικά μας προγραμματιστικά έργα. Μπορούμε να αναπτύξουμε δικές μας εφαρμογές, να δημιουργήσουμε ιστοσελίδες ή να συμμετάσχουμε σε προγραμματιστικά έργα που μας ενδιαφέρουν, μαζί με άλλους προγραμματιστές.

Λοιπόν; Είστε έτοιμοι;

Αυτό το άρθρο είναι απλά ένας χάρτης, μια πρώτη γεύση του τι χρειάζεται να κάνουμε για να ξεκινήσουμε. Απλά ακολουθήστε τα βήματα, εξασκηθείτε, και πάντα να θυμάστε ότι η συνεχής πρακτική εξάσκηση και η επιμονή είναι τα κλειδιά για την επιτυχία.

Αν διαθέτετε περισσότερο χρόνο από χρήματα, μπορείτε να ξεκινήσετε δωρεάν, αναζητώντας "δωρεάν μαθήματα Python", "μαθήματα Python pdf" και να κάνετε πολλές άλλες αναζητήσεις, όμως, όπως και με οτιδήποτε, μόνο οι ειδικοί μπορούν να σας κατευθύνουν κατάλληλα και να αξιοποιήσουν τον χρόνο σας. Λάβετε υπόψη επίσης, ότι οι περισσότεροι κουράζονται μ' αυτή την αναζήτηση και το τεξίδι της μάθησής τους τελειώνει, πριν καν να αρχίσει.    

Αν γνωρίζετε λίγα παραπάνω, δείτε εδώ την τεκμηρίωση της Python Η νεότερη έκδοση της Python

Συμβουλευτείτε μας δωρεάν και χωρίς καμία υποχρέωση ώστε να επιλέξετε αυτό που πραγματικά θέλετε. Αν χρειάζεστε περισσότερη καθοδήγηση και υποστήριξη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για τα μαθήματά μας Python για αρχάριους. Η πρώτη μας συνάντηση online, είναι δωρεάν και μπορείτε να ενημερωθείτε για το πως θα είναι τα μαθήματα, καθώς και να ρωτήσετε ότι θέλετε.ιΕίμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε σε κάθε βήμα του ταξιδιού σας στον κόσμο του προγραμματισμού!

  Κάντε εγγραφή για το πρώτο μάθημα γνωριμίας (δωρεάν)!

Καλή μάθηση και καλή διασκέδαση στον κόσμο της Python!

Η Python είναι Fantasticή!