10 Συμβουλές για αρχάριους στην Python

Πώς να ξεκινήσω να προγραμματίζω με την Python

Posted by  ΝΚ Πέμπτη, 13/7/2023

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Python είναι μια ολοένα και πιο σημαντική γλώσσα προγραμματισμού που έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα σε διάφορους κλάδους. Προφανώς σας ενδιαφέρει αυτή η διάσημη γλώσσα, ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε να προγραμματσίζουμε μ’ αυτή.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τη σημασία της Python ως γλώσσα προγραμματισμού και θα τονίσουμε τη συνάφειά της στον σημερινό κόσμο που βασίζεται στην τεχνολογία.

Η ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ PYTHON

Η Python έχει γνωρίσει μια άνοδο με γεωμετρική πρόοδο σε δημοτικότητα λόγω της απλότητας, της αναγνωσιμότητας και της ευελιξίας της. Χρησιμοποιείται ευρέως στη δημιουργία ιστοσελίδων, στην ανάλυση δεδομένων, στους επιστημονικούς υπολογισμούς, στην τεχνητή νοημοσύνη, στη μηχανική μάθηση και σε πολλούς άλλους τομείς

Η εκτεταμένη γκάμα βιβλιοθηκών και πλαισίων την καθιστά ένα ισχυρό εργαλείο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση διαφόρων εργασιών προγραμματισμού.

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ PYTHON

Για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στην Python, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα κατάλληλο περιβάλλον ανάπτυξης. Αυτή η ενότητα θα τονίσει τη σημασία της επιλογής των σωστών εργαλείων και θα παρέχει καθοδήγηση για την εγκατάσταση της Python.

Είτε χρησιμοποιείτε Windows, macOS ή Linux, θα σας παρέχουμε οδηγίες βήμα προς βήμα για να διασφαλιστεί η ομαλή διαδικασία εγκατάστασης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Με το τέλος αυτού του άρθρου, όχι μόνο θα έχετε μια στερεή κατανόηση του προγραμματισμού με Python, αλλά θα έχετε και ενθουσιασμό για να εξερευνήσετε περαιτέρω, να πειραματιστείτε με τα δικά σας έργα και να γίνετε μέλος της δυναμικής κοινότητας της Python.

Έτσι, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ας βουτήξουμε στον συναρπαστικό κόσμο του προγραμματισμού με την Python και ας ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι της εκμάθησης της γλώσσας μέσα από πρακτικά παραδείγματα!.

 • Εγκατάσταστη της Python σε Windows
 • Εγκατάσταστη της Python σε Linux (συγγράφεται)
 • Εγκατάσταστη της Python σε MacOS (συγγράφεται)

Η Python είναι μια ολοένα και πιο σημαντική γλώσσα προγραμματισμού που έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα σε διάφορους κλάδους.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Έχοντας ολοκληρώσει την εγκατάσταση είναι φυσιολογικό να έχετε ήδη ανοίξει τον IDLE. Αν όχι, μπορείτε να το κάνετε τώρα, αναζητώντας τον IDLE στα προγράμματα των Windows. Πρόκειται για το περιβάλλον συγγραφής κώδικα που διαθέτει η Python ενσωματωμένο.

Μπορείτε να τον χρησιμοποιείτε για να δοκιμάζετε τον κώδικά σας (γράφοντας μόνο γραμμή-γραμμή) ή για να δημιουργείτε μικρά προγραμματάκια ή scripts.

Έχουμε γράψει κάποια απ’ αυτά για σας.(Συγγράφεται)

Μπαίνοντας λοιπόν στον κόσμο του προγραμματισμού, καλό είναι να ακολουθείτε τις παρακάτω καλές πρακτικές

Τεκμηρίωση της Python Η νεότερη έκδοση

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ PYTHON

 1. Κάλυψε πρώτα τα βασικά

  Ξέρουμε ότι είναι βαρετό, όμως έτσι θα δημιουργήσετε τα καλύτερα θεμέλια για να συνεχίσετε. Αν βουτήξετε στα βαθιά από την αρχή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απογοητευτείτε και θα τα παρατήσετε. Λίγο λίγο λοιπόν, κάθε μέρα, ή ανά τακτά προγραμματισμένα διαστήματα (π.χ. κάθε 2 μέρες στις 9-10μ.μ.) μελετήστε τα βασικά της Python, δηλαδή:
  • Μεταβλητές και τύποι μεταβλητών
  • Λίστες, Λεξικά κ.ά. iterables
  • Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές
  • Συμβολοσειρές
  • Βασικές λειτουργίες συμβολοσειρών
  • Δηλώσεις με συνθήκες
  • Βρόχοι - Loops
  • Συναρτήσεις
  • Κλάσεις και Αντικείμενα
 2. Εξερεύνησε τον IDLE

  Ο IDLE πρέπει να γίνει το σημείο αναφοράς σου. Πρέπει να ξυπνάς και να κοιμάσαι με τον IDLE. Πολλοί διαφωνούν και λένε πως υπάρχουν αρκετά καλύτερα προγραμματιστικά περιβάλλοντα. Δεν διαφωνούμε, όμως όλα αυτά είναι για αργότερα. Ο IDLE έχει μια απλοτητα και είναι εγγενής στην Python. Άλλωστε είναι ο μόνος που τρέχει τον κώδικά της γραμμή προς γραμμή.
 3. Προγραμμάτιζε κάθε μέρα

  Βάλε στη ρουτίνα σου την ενασχόληση με την Python κάθε μέρα. Αν το κάνεις, είναι σίγουρο πως πολύ σύντομα θα μάθεις πολλά.
 4. Να πληκτρολογείς και να σημειώνεις σε χαρτί

  Βρήκες ένα κομματάκι κώδικα στο διαδίκτυο; Είναι ευκαιρία να ανοίξεις τον IDLE. Επικόλλησε ή πληκτρολόγησε τον κώδικα. Πειραματίσου, αλλάζοντας διάφορες τιμές μεταβλητών ή και άλλα κομμάτια του κώδικα. Σημείωνε σε χαρτί, κάτι που σου έκανε εντύπωση και θες να το ψάξεις περαιτέρω. Σημείωνε τις σημαντικές ιστοσελίδες με πόρους της Python. Μην κρατάς στα αγαπημένα σου όλες τις σελίδες που γράφουν κάτι για την Python. Ειδάλλως, πολύ σύντομα δεν θα μπορείς να βρεις αυτό που ψάχνεις κι έτσι όλες θα σου είναι πια άχρηστες.
 5. Δικτυώσου

  Αναζήτησε ομάδες σε φόρουμ ή το κοινωνικό δίκτυο της αρεσκείας σου. Οι κοινότητες προάγουν τη μάθηση και την ενασχόληση με κάποιο αντικείμενο.
 6. Κάνε διαλείμματα

  Μην ξημεροβραδιάζεσαι μπροστά στον υπολογιστή. Η παραγωγικότητά σου πέφτει πολύ και σύντομα «χάνεις τον έλεγχο» και ασχολείσαι με άσχετα ή μη παραγωγικά πράγματα.
 7. Ψάξε κι άλλους σαν κι εσένα

  Το καλύτερο είναι κάποιος φίλος/η σου να ασχολείται κι αυτός μ’ αυτό που σου αρέσει. Έχει σημασία να μπορείς να έρθεις και σε φυσική επαφή μαζί του/της και η σχέση σας να μην είναι μόνο «ηλεκτρονική» αν αυτό είναι δυνατό. Μοιράσου μαζί του/ς, γράψε κώδικα μαζί του/ς, συζήτησε τις απορίες και τις απόψεις σου. Μάθετε μαζί!
 8. Μοιράσου το ταξίδι σου

  Ανάρτησε τα βήματα της μάθησής σου στο αγαπημένο σου κοινωνικό δίκτυο. Σύντομα θα βρεις υποστηρικτές και ακόλουθους και γιατί όχι, ίσως να εμπνεύσεις και κάποιους να ακολουθήσουν την πορεία σου. Όλα αυτά θα σε παροτρύνουν να συνεχίσεις.
 9. Φτιάξε ένα project

  Πάντα να έχεις μπροστά σου κάτι δύσκολο για να φτάσεις. Αυτό κρατάσει τη θέλησή σου για μάθηση ζωντανή και σε «σπρώχνει» να προχωράς.
 10. Θέσε ένα στόχο

  Η Python είναι μια πολύ ευρεία και πετυχημένη γλώσσα προγραμματισμού. Αν ξεπεράσεις το στάδιο του αρχάριου και δεν έχεις θέσει κάποιο στόχο, θα «χαθείς» στον ωκεανό δυνατοτήτων που προσφέρονται. Βρες τι σε ενθουσιάζει. Η δημιουργία ιστοσελίδων; Η τεχνητή νοημοσύνη; Ο προγραμματισμός bots για τα κρυπτονομίσματα; Η μηχανική μάθηση; Πάρε τις αποφάσεις σου ώστε η πορεία και η μάθησή σου να είναι πιο επικοδομητικές!

Μπορείτε να τον χρησιμοποιείτε για να δοκιμάζετε τον κώδικά σας (γράφοντας μόνο γραμμή-γραμμή) ή για να δημιουργείτε μικρά προγραμματάκια ή scripts.

Έχουμε γράψει κάποια απ’ αυτά για σας.(Συγγράφεται)

Μπαίνοντας λοιπόν στον κόσμο του προγραμματισμού, καλό είναι να ακολουθείτε τις παρακάτω καλές πρακτικές

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ε: Γιατί είναι τόσο διάσημη η Python;

A: Γιατί είναι απλή και γενικότερα εύκολη στην εκμάθηση. Επίσης, χρησιμοποιείταιευρέως σε πολλούς και ανερχόμενους τομείς της τεχνολογίας. Τέλος, αποτελεί ένα πολύ καλό επαγγελματικό εφόδιο για τους προγραμματιστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Ε: Πώς ξεκινάω με την Python;

A: Αν θέλω να ξεκινήσω μόνος μου, πρέπει πρώτα από όλα να κατεβάσω και να εγκαταστήσω την Python. Κατόπιν, πρέπει να αναζητήσω όλες τις καλές online πηγές πληροφόρησης και να ακολουθήσω μια απ' αυτές.

Ε: Τι είναι το IDLE;

Α: Οι βασικές έννοιες περιλαμβάνουν τη δήλωση μεταβλητών, τους τύπους δεδομένων όπως ακέραιους αριθμούς, δεκαδικούς αριθμούς, συμβολοσειρές και λίστες, τις συνθήκες και τις δομές ελέγχου, τις συναρτήσεις και τις κλάσεις.

Ε: Πώς γίνεται η εγκατάσταση της Python στα Windows;

Α: Διαβάστε το σχετικό άρθρο μας εδώ (συγγράφεται)

Ε: Πώς γίνεται η εγκατάσταση της Python στο Linux;

Α: Διαβάστε το σχετικό άρθρο μας εδώ (συγγράφεται)

Ε: Πώς γίνεται η εγκατάσταση της Python στο MacOS;

Α: Διαβάστε το σχετικό άρθρο μας εδώ (συγγράφεται)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΡΘΡΟΥ

Η Python είναι μια εξαιρετικά σημαντική γλώσσα προγραμματισμού με αυξανόμενη δημοτικότητα σε διάφορους κλάδους. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τη σημασία της Python και τη συνάφειά της με τον τεχνολογικά προηγμένο κόσμο. Η Python έχει κερδίσει ευρεία αποδοχή λόγω της απλότητας, της αναγνωσιμότητας και της ευελιξίας της. Χρησιμοποιείται ευρέως στη δημιουργία ιστοσελίδων, στην ανάλυση δεδομένων, στην τεχνητή νοημοσύνη, στη μηχανική μάθηση και σε πολλούς άλλους τομείς.

Για να ξεκινήσετε την εκμάθηση της Python, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα κατάλληλο περιβάλλον ανάπτυξης. Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε οδηγίες βήμα προς βήμα για την εγκατάσταση της Python σε διάφορα λειτουργικά συστήματα, όπως Windows, Linux και MacOS.

Έχοντας ολοκληρώσει την εγκατάσταση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον IDLE, το ενσωματωμένο περιβάλλον συγγραφής κώδικα της Python. Αυτό το εργαλείο σας επιτρέπει να δοκιμάζετε κώδικα γραμμή-γραμμή ή να δημιουργείτε μικρά προγράμματα και scripts. Επιπλέον, παρέχουμε έτοιμα παραδείγματα προγραμμάτων για αρχάριους προγραμματιστές.

Για να εισέλθετε στον κόσμο του προγραμματισμού με την Python, είναι σημαντικό να ακολουθείτε κάποιες βασικές καλές πρακτικές. Εδώ σας παρέχουμε 10 συμβουλές για αρχάριους προγραμματιστές στην Python. Αυτές οι συμβουλές περιλαμβάνουν την κάλυψη των βασικών αρχών της γλώσσας, την εκμάθηση από παραδείγματα κώδικα, τη χρήση σχολίων για την επεξήγηση του κώδικα και την ανάπτυξη καλής δομής κώδικα.

Οι παραπάνω συμβουλές σας βοηθούν να ξεκινήσετε σωστά την προγραμματιστική σας περιπέτεια με την Python και να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας. Μην ξεχνάτε ότι η εξάσκηση είναι κλειδί για τη βελτίωση των προγραμματιστικών σας ικανοτήτων, οπότε ασκείστε όσο το δυνατόν περισσότερο και πρακτικά με την Python. Με αυτές τις συμβουλές, θα αναπτύξετε ένα στιβαρό θεμέλιο και θα προοδεύσετε στον κόσμο του προγραμματισμού με αυτήν τη δημοφιλή γλώσσα.

ΔΕΧ (ΔΕΝ ΈΧΩ ΧΡΟΝΟ!)

Το παραπάνω άρθρο παρέχει 10 συμβουλές για αρχάριους στην Python.

 • Μεταβλητές και τύποι μεταβλητών
 • Λίστες, Λεξικά κ.ά. iterables
 • Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές
 • Συμβολοσειρές
 • Βασικές λειτουργίες συμβολοσειρών
 • Δηλώσεις με συνθήκες
 • Βρόχοι - Loops
 • Συναρτήσεις
 • Κλάσεις και Αντικείμενα